Câte modalități de autosabotare cunoști? Tu cum faci să îți pui singură piedică? Care este cea mai eficientă ”strategie” de autodistrugere pe care o folosești?
Sunt puțin ironică, evident. Știu că am întins puțin coarda în exprimare (sau poate nu) însă realitatea este că suntem foarte pricepuți la a ne pune bețe în roate.
Eu, de exemplu, mă gândeam la cât de mult îmi place să scriu și nu înțeleg… pe bune, chiar nu reușesc să înțeleg de ce m-am pedepsit atâția ani?
De ce nu mi-am dat voie să mă bucur de satisfacția pe care mi-o oferă ”banalitatea” unor cuvinte asternute pe o foaie de hârtie (sau pe un ecran mai nou)…
Zilele trecute, în timp ce editam un articol, citeam și parcă nu îmi venea să cred ca eu l-am scris. Mi se părea pur și simplu genial!
E trist! Serios! E chiar dureros când realizezi că în adâncul sufletului tău simți că nu ești suficient…
…suficient de talentat să scrii, suficient de curajos să publici, suficient de pregătit să predai, suficient de experimentat să ceri bani pentru munca pe care o prestezi, suficient de bun pentru…
Da chiar! pentru cine? oare cine este cel mai aspru judecător? oare stă cineva cu un condei în mână să noteze, să judece și să te pedepsească pentru fiecare greșeală pe care o săvârșești?
Mda! Te asigur ca mai dur decât te judeci tu nu o va face nimeni vreodată! Nu exista călău mai mare decat Eul tău interior!
El stă la pândă și așteaptă la cotitură fiecare ocazie să-ți mai dea o palmă după ceafă de fiecare dată când te-ai împiedicat.
Nu mă crezi? Hai să facem un exercițiu de imaginație:
E miezul nopții și te trezești să mergi la baie dar piciorul patului îți stă în cale. Are loc o încăierare între lemnul dur și arțagos și degetul mare de la picior.
În urma interacțiunii apare un ”cucui” dureros în ”creștetul” victimei (amărâtul degețel)!
băi! și doare al naibii de tare! Și după toate astea, tu ce faci? Începi să cobori sfințișorii, unul cate unul și să te complimentezi cu cele mai ”drăgălașe” apelative:
”Neatentă mai ești! Adormito! Nu te uiți pe unde mergi?” (asta ca să nu folosesc apelativele reale pe care folosim de obicei când comunicăm cu noi înșine în astfel de momente)
Parcă nu e suficientă durerea fizică! Hai să mai punem puțină sare pe rană că doar așa ne-am învățat.
Are subconștientul nostru tolba plină de tipare și convingeri menite să ”ne țină pe drumul cel bun”.
Știu, nu e prima dată când „îl acuz” pe „elefant” (metaforă preluată de la Paul Olteanu – folosită ca și înlocuitor pentru cele două creiere „primitive” responsabile cu declanșarea emoțiilor și care crează automatizări în baza experiențelor trăite)
Dar de la el (creierul emoțional) pornește toată povestea asta cu autosabotarea. Există un ”buton” în mintea noastră (Confirmation Bios) cu un rol precis: acela de a confirma convingerile deja prezente și bine fixate în subconștient.
Vestea bună este că toate aceste programe pot fi rescrise! Cum? Cu răbdare și perseverență pentru că … în multe cazuri, constanța bate genialitatea!
Mintea învață prin repetiție. Și exact așa cum a învățat și a integrat toate convingerile limitative și ”programele” negative care te conduc acum din umbră… tot prin repetiție poți integra altele noi.
Cu cât exersăm mai mult un mod de gandire productiv, un obicei sau o convingere, cu atât mai ușor se construiesc noi ”autostrăzi” în mintea noastră și, încet încet se astupă cele vechi, neproductive sau dăunătoare.
Când îţi pui mintea să caute alternative la sistemul tău de gândire îţi va da senzaţia de lene, lipsă de chef. toate provin din rezistenţa minţii la schimbare.
Mintea este obişnuită să caute lucruri neplăcute, deoarece suntem setaţi să căutam pericole astfel încât să putem să le evităm şi să rămânem în viaţă.
Cum ar fi să te întrebi: ” Ce alte opţiuni mai am?”
Când conteşti ceea ce nu poţi, vei ajunge să poţi !
Subconștientul tău poate fi cel mai bun prieten al tău, dar și cel mai mare dușman. Ai grijă cu ce îl alimentezi. Programat în mod pozitiv, subconștientul va face minuni pentru tine, căci el nu cere decât să te servească.
Căi pentru a te conecta cu subconştientul:
- Consecvenţa: cu cât repeţi mai mult un comportament, Subconștientul va înţelege că este important pentru tine şi te va sprijini.
- Detaşarea şi relaxarea emoţională completă în raport cu rezultatul.
Dacă accepți provocarea şi îţi asumi riscul, atunci subconștientul va înţelege ca ai nevoie de el şi te va sprijini cu resurse (creativitate, idei, etc).
Lăsând controlul la o parte, devenim conştienţi de mai multe informaţii disponibile la nivelul subconştientului, acestea putând intra în sfera conştientului.
Încrederea în potenţialul subconştientului tău îl va determina să te sprijine.
Când vine vorba despre schimbările profunde pe care le dorim în viață, primul lucru care apare este voința conștientă, însă aceasta nu poate fi îndeplinită decât dacă subconștientul servește informațiile pe care le are.
De aceea putem spune că orice schimbare se produce la nivel subconștient.
Cea mai rapidă variantă pentru a accesa și acționa asupra subconștientului este Transa Hipnotică. Gasești cele mai iubite Transe hipnotice Transformaționale, create pentru a îmbunătății diferite aspecte ale vieții, chiar aici pe site, în secțiunea Magazin.
Ai de asemenea și resurse gratuite pe care le poți accesa chiar aici.
Ce este Transa?
Transa este o stare naturală în care mintea noastră intră ca să se refacă. Este o stare de relaxare. Cea mai mare parte a zilei, noi ne-o petrecem în transă.
De câte ori ți s-a întâmplat să vezi în jurul tău persoane care, în timp ce mergeau cu metroul, autobuzul, când ascultau o piesă muzicală sau executau activități diverse, să privească în gol, să se comporte ca și cum ar trăi într-o altă lume?
Transa nu este o formă de manipulare sau dominare împotriva dorinţei tale.
Suntem în transă doar în măsura în care acceptăm acest lucru. Ai controlul permanent asupra stării tale.
Subconștientul tău poate fi cel mai bun prieten al tău, dar și cel mai mare dușman. Ai grijă cu ce îl alimentezi.
Programat în mod pozitiv, subconștientul va face minuni pentru tine, căci el nu cere decât să te servească.
Voi dezvolta acest subiect în alte articole. Vom vorbi și despre meditația ghidată și despre diferența dintre cele două. Dar cel mai importat este că vei afla concret cum autohipnoza, hipnoterapia și TeRapia Transformațională Rapidă îți pot schimba radical viața.
Pe curând,
Oana,
Antrenor de vise